WARSAW FOOD EXPO ’17

W dniach 1-3 czerwca 2017 w Centrum Targowo-Kongresowym Ptak Warsaw Expo odbędą się Międzynarodowe Targi Żywności Warsaw Food Expo 2017, współtowarzyszące spotkaniu Ministrów Rolnictwa Grupy Wyszehradzkiej poszerzonej o Bułgarię, Rumunię i Słowenię.mapka-ptak-warsaw-expo

Po raz pierwszy na targach w Polsce gościć będą ministrowie aż 7 państw. Ministrowie wraz z towarzyszącymi im delegacjami przedsiębiorców wezmą udział w otwarciu targów oraz zwiedzą wystawę. Targi odbędą się pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pana Krzysztofa Jurgiela. Na 25 tysiącach metrów kwadratowych swoją ofertę zaprezentuje blisko 200 wystawców z Polski i Europy: Węgier, Grecji, Słowenii, Gruzji, Litwy i Słowacji.

 

flaga-wegier-150x90cm flaga-gruzjiskflaga-litwy-150x90cmflaga-sloweniiFlag_of_Greece.svg

 

 

 

Podczas targów zaprezentowane zostaną: żywność i napoje wysokiej jakości, produkty tradycyjne i regionalne, produkty spożywcze dla gastronomii, BIO żywność i potrawy serwowane w restauracjach.

Wystawa została podzielona na strefy:

  • Strefa Mięsa (mięso i jego przetwory)
  • Strefa Mleka (mleko i jego przetwory)
  • Strefa Owoców i Warzyw (owoce i warzywa oraz ich przetwory)
  • Strefa Miodu (miód i produkty pszczelarskie)
  • Strefa Piekarsko-Cukiernicza (produkty piekarskie i cukiernicze)
  • Strefa Koncentratów Spożywczych (kawa, herbata, oleje, przyprawy)
  • Strefa Żywności Regionalnej ( Polska i Europa)
  • Strefa BIO Żywności (ekologiczna żywność certyfikowana)
  • Strefa Alkoholi (wino, piwo, cydr, alkohole mocne)
  • Strefa Grillowania
  • Strefa Pokazów Kulinarnych
  • Strefa Edukacyjna

Gwiazdami targów będą znani i lubiani: Ewa Wachowicz, która spotka się z odwiedzającymi i opowie o swojej kulinarnej pasji, Pascal Brodnicki, który na targowej scenie zaprezentuje swoje kulinarne umiejętności promując zdrowe gotowanie oraz Joseph Seeletso. Joseph zaprezentuje dania kuchni afrykańskiej i podpowie jak najlepiej połączyć je z winem, a także będzie patronował niezwykłemu konkursowi kulinarnemu „Od Okawango po Bałtyk”. Celem przedsięwzięcia jest wyłonienie wybitnych talentów kulinarnych wśród kucharzy pracujących w restauracjach i hotelach w Polsce.

post_gwiazdy

Najsmaczniejszymi atrakcjami targów będą degustacje żywności i napojów z całej Polski i świata. Można będzie m.in. zasmakować w polskiej żywności tradycyjnej i lokalnej, przygotowanej przez Koła Gospodyń Wiejskich, gęsinie, daniach z produktów ekologicznych, potrawach ze ślimaków, wędlinach drobiowych, a także aromatycznej kawie. Koneserzy wina spróbują win polskich, portugalskich i izraelskich. Kolejną smaczną okazją będzie Piknik Zbożowy pełen produktów z ziaren polskich zbóż. Na terenie zewnętrznym odbędzie się natomiast wielkie grillowanie, nad którym czuwać będą profesjonaliści z Polskiej Ekologii oraz z firmy Smoker.

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *